10 Ekim 2012 Çarşamba

Pembe Ekim


Bu ay "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı - Breast Cancer Awareness Month", biraz geç de olsa bu aya özel bir fotoğraf koymak ve biraz bilgi vermek istedim.

Her yıl dünyada  yaklaşık 400.000 kadın meme kanserinden ölmektedir. Bu sayının kanserden ölümlerin içindeki oranı yaklaşık %13' dür. Her ne kadar birçok uzman düzenli kontrolleri yani mamografi çekilmesini önerse de, bazı uzmanlar da gereğinden fazla mamografi ve ultrasonografi çektirmenin kanseri tetiklemesi olasılığına dikkati çekmektedir. Ancak evde yapılan düzenli kontrollerin hiç aksatılmaması konusunda tüm doktorlar aynı fikirdedir.
Ayrıca diğer kanser türleri için de geçerli olan bir konu düzenli beslenme ve düzenli egzersizdir. Bol sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, kabuklu kuru yemiş ve az yağ, şeker ve tuz tüketmenin bir çok hastalığı önleyeceği yada hayatımızın daha geç evrelerinde bu hastalıklara karşılaşmamızı sağlayacağı bir gerçektir. Haftanın en az 3 günü yapılacak düzenli spor, ki bu koşu, ağırlık kaldırma ve kondisyon aletlerini içermelidir, yaşam kalitemizi bir hayli yükseltecek ve sevdiklerimizle, onlara yük olmadan daha uzun zaman geçirmemizi sağlayacaktır.

Tabi burada anlattıklarım bir uzman yada doktor görüşü değil, çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilerden ve kendi deneyimlerimden ibarettir. Doğru beslendiğimiz müddetçe "Can boğazdan gelir" ...

Bu kadar sağlıktan bahsedince bir de fırında balık tarifi vermek elzem oldu.


Çiğdem Usulü Fırında Palamut
Malzemeler
2-3 adet ayıklanmış, dilimlenmiş palamut
4 adet limon
2-3 adet kuru soğan
10-15 diş sarımsak
2 somun ekmek
Taze biberiye dalları
Taze kekik
Tuz
Karabiber
Pul biber
Zeytinyağı

Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin içine kalın doğranmış ekmekleri dizin. Limonları ve kuru soğanları halka halka dilimleyin. Sarımsakları havanda kabaca dövün ve orta boy bir kasenin içine koyun. Sarımsakların içine biraz limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, kekik yaprakları ve bolca zeytinyağını ,lave edin ve tüm malzemeyi iyice karıştırın. Tepsiye dizdiğiniz ekmeklerin üzerinden zeytinyağını gezdirin ve palamutları dizin. Her palamut dilimin üzerine hazırlamış olduğunuz harçtan bol miktarda koyun. Bunların üzerine biberiye dallarını serin ve yine her palamut diliminin üzerine bir dilim limon koyun. Hepsinin üstüne de kuru soğanları yayın. En son zeytinyağı gezdirip önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun ...

Not : Ekmekleri balığın fazla yağını ve suyunu almak için koyuyorum. Piştikten sonra balıklarla temas eden yüzeyleri yumuşak ve sulu olacak. Şayet böyle sevmiyorsanız, servis öncesi 5-10 dakika sadece ekmekleri fırına koyarsanız nar gibi kızarırlar.


1 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım arkadaşım.Çok güzel olmuş , tarifini hemen uygulayacağım.Yeni tariflerini de sabırsızlıkla bekliyoruz... :)

    YanıtlaSil